Hometrainer, loopband of crosstrainer?

Hometrainer, loopband of crosstrainer?

Ben je op zoek naar een cardio apparaat maar weet je nog niet goed welk apparaat voor jou het meest geschikt is? Zowel de hometrainer, de loopband als de crosstrainer zorgen ervoor dat je lekker thuis aan je eigen sportdoel kunt werken. De belangrijkste factoren om mee te nemen in de beslissing voor welk cardio training apparaat je aanschaft zijn jouw lichamelijke conditie en je sportdoel. Om jou te helpen bij het maken van je keuze hebben we een aantal eigenschappen op een rij gezet.

Training van het lichaam

Op de hometrainer en de loopband train je voornamelijk het onderlichaam en op de crosstrainer doe je een full body workout. Je traint met de crosstrainer dus een groter aantal spiergroepen dan op de andere apparaten. De crosstrainer is het enige apparaat waarbij je ook je armen mee beweegt waardoor je ook je armen, schouders, rug en borst traint.

Houding

Op de hometrainer zit je, terwijl je op de loopband en crosstrainer staat. Met de hometrainer ben je stabieler en ontzie je het bovenlichaam. Op alle apparaten is het voor een effectieve training en om blessures te voorkomen belangrijk dat je de juiste houding aanneemt, maar het is goed om rekening  te houden met welke beweging voor jouw lichaam het meest prettig voelt. Als je nog nooit op deze fitness apparaten hebt gezeten, is het dus een  goed idee om dit eerst uit te proberen.

Belasting van je gewrichten

Belasting van de gewrichten is op de loopband het grootst doordat je enkels, knieën en heupen telkens een klap moeten opvangen. Bij het sporten op de crosstrainer en op de hometrainer heb je dit niet. Deze apparaten zijn hierdoor minder blessuregevoelig.

De crosstrainer en de hometrainer zijn het meest geschikt voor mensen met zwakke gewrichten of mensen met overgewicht. Ook voor een beginnende sporter kan het een goede keuze zijn om te gaan voor minimale belasting op de gewrichten.

Trainingsdoel

  • Conditietraining: Alle drie de apparaten zijn geschikt voor conditietraining
  • Afvallen: Alle drie de apparaten zijn geschikt om mee af te vallen. Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens je workout is voornamelijk afhankelijk van de instellingen en jouw trainingsniveau
  • Stabiliteit: Wanneer je wilt werken aan je stabiliteit, kan je het beste kiezen voor een loopband of crosstrainer
  • Duurtraining: Voor duurtraining wordt vaker gekozen voor de hometrainer of de loopband
  • Kracht: Op de crosstrainer bouw je iets meer kracht op, al zul je voor spieropbouw toch echt krachttraining moeten gaan doen

Geluid

Als laatste kan het geluid mee spelen in het maken van een beslissing. Wanneer je gebruik maakt van de loopband is dit namelijk te horen wanneer je je voeten neerzet. De hometrainer en de crosstrainer zijn beiden stillere apparaten.